Mustafa TOMBULOĞLU
(Yörtürk Kültür ve Sanat Dergisi/Eylül-Ekim 2007)
Yunanistan’da genel seçimler 16 Eylül 2007 günü yapıldı. Batı Trakya’da Rodop ve İskeçe’de Türk milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Çetin Mandacı PASOK listesinden seçildi ve meclise girdi. Böylece Batı Trakya Türkleri Yunan meclisinde yine temsil edilecekler.
Türk milletvekilleri açıklamalarında seçmenlerinin kendilerine gösterdiği güvene teşekkür ettiler. Türk azınlığı Yunan parlamentosunda en iyi şekilde temsil etmek için büyük gayret göstereceklerini belirttiler. Bu arada Hacıosman ve Mandacı hakkında bir bilgi;
Meclise girmeyi başaran PASOK Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. PASOK İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun.
İlk kez liderler seçim gezilerine Batı Trakya’yı dahil etmezken bölgeden 14 Türk aday parti listelerine alındı. Yeni Demokrasi Partisi (YDP); İlhan Ahmet, Erdoğan Sait, Orhan Hacıibrahim ve Dilek Hacıhalil’i, PASOK ise Ahmet Hacısosman, Rıdvan Kocamümin, Çetin Mandacı ile Canan Mahsun’u aday gösterdi. Radikal Sol İttifak Partisi’nden Ekrem Hasan, Celalettin Yurtçu ve Yiğit Alioğlu, Komünist Partisi ‘den Nazmi Ahmet, Hasan Efendi ve Ortodoks Halk Birliği Partisi’nden Ahmet İmam aday oldu. Geçen dönem bir vekil çıkaran Türk azınlığın oylar dağılmazsa toplam üç milletvekili seçme olanağı bulunuyordu.
Yunanistan’da geçen yasama döneminde Batı Trakya Türklerinin tek milletvekili olan Yeni Demokrasi Partisi’nden İlhan Ahmet, çok az bir farkla meclis dışında kaldı. İlhan Ahmet, Gümülcine’de iktidar partisi YDP ile PASOK arasında kıran kırana geçen seçim yarışında milletvekili seçilmeyi 150 oyla kaçırdı.
Hem Ahmet Hacıosman’ın hem de Çetin Mandacı’nın önünde zor bir dönem var. Rodop PASOK Milletvekili Hacıosman, amacının, Türk azınlığın sorunlarının çözümüne yardımcı olarak, ait olduğu topluma en iyi şekilde hizmet etmek olduğunu kaydetti. Ama Batı Trakya, Avrupa Birliği’nin kör noktası olduğu sürece, dağ gibi yığılan sorunların üstesinden gelmek kolay olmayacak.
Mandacı İskeçe ilinde 8 yılın ardından seçilen ilk Türk milletvekili oldu. Bu durum dahi Batı Trakya’nın yaşadığı şartların ağırlığını gösteriyor. Umarız, İskeçe Türklerinin bu seçimlerde gösterdiği birlik ve beraberlik bundan sonra hep devam eder. Mandacı ve Hacıosman, el ele, gönül gönüle, seçmenlerini mecliste en iyi şekilde temsil ederler ve seçmenlerin sorunlarının çözümüne katkı sağlarlar.
Elbette burada önemli bir mentalite sorunu da var. Yunanistan Batı Trakya Türkleri konusundaki önyargılarını aşamıyor. O nedenle Batı Trakyalı politikacılara da samimiyetle bakamıyor. Gerek Hacıosman’ın gerekse Mandacı’nın beyanatlarından, her ikisinin de kendisini sadece onlara oy verenlere karşı değil, seçim bölgesinin tamamına karşı sorumlu olduğunu görüyoruz.
Ama Yunanistan’ın özellikle en son okul kitaplarındaki düşmanca ve kindar ifadelerin ayıklanması tartışmasındaki pozisyonunu düşününce, iyimser olmak çok zorlaşıyor. Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan sorunlarda Batı Trakya’daki Türk azınlık koz olmamalı. Batı Trakyalıların hak arayışları şüphe ile karşılanmamalı.
Keşke Yunanistan Batı Trakyalı vatandaşlarına yönelik ödevlerini yerine getirebilse ve Mandacı gibi, Hacıosman gibi siyasetçiler meclise girdiği zaman, gelecek yıllarda her şeyin daha iyiye gideceğine inanmak mümkün olsa…